Wachttijd en zelfhulp

05-06-2023:  Aanmeldstop, aanmelding is niet mogelijk.

Als u een verwijzing van uw huisarts heeft ontvangen voor Generalistische Basis GGZ dan kunt u zich via mail of telefonisch  aanmelden.   

Een aanmelding betekent niet dat ik u al kan zien voor een intake. Het betreft alleen een administratieve handeling. U komt op een lijst en tegen de tijd dat er ruimte komt zal ik bellen of mailen om de intake af te spreken. Dat betekent ook dat ik tot de intake geen enkele verantwoordelijkheid kan dragen met betrekking tot uw psychisch functioneren. Dit geldt ook voor rechtstreekse aanmeldingen via de huisarts of POH-GGZ of voor opgestuurde verwijzingen. 

Wanneer u aan de beurt bent krijgt u van van mij een telefoontje of mail wanneer de intake kan plaatsvinden. Daarna kunnen direct vervolgafspraken ingepland worden. Er zit geen wachttijd tussen intake en diagnose en diagnose en behandeling.

Bij telefonische aanmelding kunnen we direct kort bespreken wat uw klachten zijn en mogelijk kan ik u dan alvast een e-health module sturen om de wachttijd door te komen. Wanneer u de wachttijd te lang vindt kunt u met uw huisarts overleggen of u tijdelijke ondersteuning kunt krijgen van de POH-GGZ. Ook kunt u bij uw zorgverzekering vragen om wachtlijstbemiddeling.

Zelfhulp  In de tijd die u op de wachtlijst staat, kunt u al wel zelf aan het werk met behulp van e-health. Met online zelfhulp kunt u zelf aan de slag om te voorkomen dat zorgen problemen worden. U vindt er tests, tips, oefeningen en ervaringsverhalen. Het is volledig gratis en anoniem en u doet het op eigen tempo, wanneer u dat wilt.  Zie:  Snel beter in je vel.

De Nederlandse GGZ en MIND lanceerden vrijdag 15 januari 2021 de website www.ggzappwijzer.nl. Deze site laat zien hoe apps voor een betere psychische gezondheid scoren op betrouwbaarheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Hiermee komen de initiatiefnemers tegemoet aan de wens van behandelaren en cliënten om meer overzicht en inzicht te krijgen in het steeds grotere aanbod van mentale gezondheidsapps.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met de zorgaanbieder, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intake gesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).  Treeknormen:  De wachttijd tussen  aanmelding- intake  is  max. 4 weken, tussen intake en diagnostiek max. 4 weken en tussen diagnose en begin behandeling max. 6 weken.

Samenwerkingsverband GGZ Epe e.o.  Op de website   www.GGZ-Epe.nl    ziet u de gemiddelde wachttijden van de praktijken van dit samenwerkingsverband.

Samenwerkende psychologen, psychotherapeuten en psychiaters in Epe en omgeving

Het samenwerkingsverband GGZ-Epe e.o. tussen huisartsen en hun praktijkondersteuners (POH-GGZ)  en GZ-psychologen, psychiaters en psychotherapeuten in Epe en omgeving. Wij kennen elkaar en bij oplopende wachtlijsten of in verband met  specifieke expertise verwijzen we naar elkaar.  Regelmatig  is er telefonisch overleg met huisartsen of hun praktijkondersteuners (POH-GGZ) om bijvoorbeeld te bespreken of de problematiek van een cliënt passend is voor de Generalistische Basis GGZ of dat een verwijzing naar de Specialistische GGZ (SGGZ) meer is geïndiceerd.  Ook is samenwerking met de SGGZ mogelijk, waarbij bijvoorbeeld alleen traumabehandeling met EMDR gegeven wordt in Kleine Praktijk Emst. De samenwerking met huisartsen kan met Ksyos Consultatie. Dit is een online e-Health en consultatie programma voor de POH-GGZ en huisarts.  Hiermee bestaat o.a. de mogelijkheid om op afstand advies te vragen aan een GGZ specialist, door middel van geschreven, telefonische en face-to-face consulten.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met de zorgaanbieder, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling.

Hieronder vindt u de telefoonnummers van de zorgbemiddeling:

Achmea labels: 071-3640250

CZ / Ohra / Delta Lloyd: 013-5949110

Menzis: 088-2224242

VGZ: 0900-8490; optie: 9

ONVZ : 0800-0221450

ASR / De Amersfoortse en Ditzo: 030 – 257 91 11

ENO: 0570-687461

PNO: 0800 020 00 04

VVAA:  030-6396224